Βιβλιοθήκη του Σχολείου

Ζούμε σε μια εποχή που ο υπολογιστής, το “έξυπνο” τηλέφωνο, οι φορητές συσκευές και φυσικά το διαδίκτυο, αποτελούν -κακώς θα μπορούσαν να πουν ορισμένοι- σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το διαδίκτυο, οι ψηφιακές υπηρεσίες, δεν απευθύνονται σε μια πλέον ομάδα “ειδικών”, αλλά σε όλους τους πολίτες. Η τεχνολογία, η πληροφορική και η ψηφιακή καθημερινότητα είναι έννοιες που έχουν μπει στη ζωή μας, έχουν μπει στα σχολεία και αφορούν όχι μόνο την επαγγελματική εξέλιξη ως εκπαιδευτικοί λειτουργοί, αλλά και σαν απλοί πολίτες. Η ψηφιακή γνώση αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την καθημερινότητά μας. Ο “ειδικός” δεν θα είναι πάντα εκεί να μας “το δείξει”.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το gov.gr, την ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης, δημιούργησε την “Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών”, ένα διαδικτυακό “σχολείο” για όλους τους πολίτες, όπου συγκεντρώνονται μαθήματα που έχουν σχέση με τις ψηφιακές δεξιότητες.

Πέρα, όμως, από τις γενικές γνώσεις η “Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών” παρέχει στους ήδη πιο εξειδικευμένους γνώστες των ΤΠΕ τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα που επικεντρώνονται σε εξειδικευμένες δεξιότητες ανά πεδίο. Στην ενότητα αυτή υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή για εκπαιδευτικούς με πολύ ενδιαφέροντα μαθήματα (19 αυτή τη στιγμή) για την εκπαιδευτική διαδικασία και όχι μόνο.

Η ιστοσελίδα συγκεντρώνει, ποικίλο εκπαιδευτικό περιεχόμενο που βελτιώνει τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών. Ο καθένας μπορείς να επιλέξει ελεύθερα, δωρεάν και με εύκολες και προσιτές διαδικασίες τα μαθήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες του, στα ενδιαφέρονται και κυρίως στο υπάρχον επίπεδο γνώσεων που διαθέτει.

1 11

Τα μαθήματα που παρέχει η “ψηφιακή ακαδημία” αφορούν γενικές κατηγορίες όπως φαίνονται στην παρακάτω εικόνα:

2 3

Σημαντικό εργαλείο είναι αυτό της αυτοαξιολόγησης που μας παρέχει τη δυνατότητα, μέσω απλών ερωτήσεων, να έχουμε μια εκτίμηση του επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων που διαθέτουμε και με το πέρας της διαδικασίας να μας προτείνει εξατομικευμένα μια μαθήματα να παρακολουθήσουμε για να βελτιώσουμε το επίπεδό μας.

Επίσης οι ψηφιακές δεξιότητες αφορούν τις παρακάτω ενότητες, όπου μπορούμε να επιλέξουμε το επίπεδο δυσκολίας του κάθε μαθήματος.

3 1
Πηγή: https://www.plinetpierias.gr/psifiaki-akadimia-politon-ena-exaire/
1 2

Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού σε όλο τον κόσμο;

Όπως είναι γνωστό με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF, η 11η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής, αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.

Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:

“Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα….χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του”. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1959), Αρχή Πρώτη.

Ο Δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού:

  • Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
  • Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
  • Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
  • Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
  • Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
  • Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
  • Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
  • Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
  • Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
  • Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Ενα κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.
Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού